Belastingdienst maakt terugvragen btw op zonnepanelen makkelijker

Goed nieuws voor wie zonnepanelen bezit of overweegt aan te schaffen: het is nu nog makkelijker om de btw terug te vragen. Ook als je die zonnepanelen al meer dan vijf jaar geleden hebt gekocht. En dat scheelt je al snel honderden euro’s!

Met zonnepanelen op je dak ben je je eigen, groene energieleverancier. Dat is niet alleen goed voor het milieu, het is ook een slimme investering: door je eigen energie op te wekken, bespaar je op je energierekening. Om zonnepanelen extra voordelig te maken, kun je de btw op de aanschaf en installatie terugvragen bij de Belastingdienst – ook met terugwerkende kracht. Dat proces is nu nog makkelijker geworden.

Geen administratieve rompslomp meer

Particulieren die de btw terugvragen op zonnepanelen, worden voor de Belastingdienst ondernemer. Tot voor kort hield dat in dat je een btw-nummer moet aanvragen en vervolgens elk kwartaal een aangifte omzetbelasting moet indienen. Voor veel mensen is dat een vervelende administratieve rompslomp. Nieuw beleid van staatssecretaris van Financiën Menno Snel rekent daar mee af.

Het is nog steeds nodig om je bij de Belastingdienst te registreren als ondernemer, maar voor bezitters van zonnepanelen is er nu een speciaal formulier: ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’.  De Belastingdienst beschouwt je dan in principe als een ‘kleine ondernemer’. Je krijgt dan alleen een btw-aangifte opgestuurd over het tijdvak waarin je de zonnepanelen hebt gekocht en geïnstalleerd, daarna niet meer. Een zogeheten ‘ontheffing van administratieve verplichtingen’ hoef je dan niet meer te regelen.

Op de site van de Belastingdienst staat alle informatie op een rij, en vind je ook antwoorden op veelgestelde vragen. De Belastingdienst helpt je verder als je nog andere vragen hebt.