Zes financiële voordelen van elektrisch rijden

Elektrische auto’s zijn vaak duurder dan benzine- of dieselauto’s. Maar zo’n investering verdien je snel terug door lagere kosten per gereden kilometer, minder onderhoud en flink wat belastingvoordelen. Bovendien zijn er plannen voor hoge aanschafsubsidies en komen er steeds betaalbaardere modellen op de markt. Zes voordelen op een rij.

1. De aanschafprijs wordt lager

Steeds meer autofabrikanten produceren betaalbare middenklassers. Zo betaal je voor een Volkswagen e-up, Seat Mii electric, Skoda CITIGOe iV, Opel Corsa-e of Volkswagen ID.3 Standard Range minder dan 30.000 euro. En daar kun je met een gemiddelde actieradius van zo’n 300 kilometer flink mee vooruit.

2. Goedkoper en voorspelbaarder opladen

Stroom is goedkoper dan benzine. In een elektrische auto betaal je per gereden kilometer bijna drie keer minder dan in een zuinige benzineauto. Bovendien wisselen benzineprijzen soms met de dag en kunnen ze in korte tijd flink oplopen door politieke en economische ontwikkelingen. Stroomprijzen wisselen minder vaak dan olieprijzen. Als je slim bent heb je bovendien een driejarig energiecontract met vaste prijzen. Dan weet je drie jaar lang precies waar je aan toe bent als je thuis je accu volledig oplaadt.

Rekenvoorbeeld
Je koopt een elektrische auto met een laadvermogen van 48 kWh en een actieradius van 275 kilometer. Stel: je betaalt voor één kWh 23 eurocent (deze prijs is natuurlijk afhankelijk van de stroomprijs in je lopende energiecontract). Als je thuis je auto oplaadt ben je voor een volle accu in totaal dus 0,23 cent x 48 kWh = 11,04 euro kwijt. Dat komt neer op 4,0 eurocent per gereden kilometer.

Dat is een stuk minder dan wat je bij het tankstation betaalt; met een benzineprijs van 1,70 euro per liter rijd je in een zuinige auto zo’n 16 kilometer, wat neerkomt op 10,6 eurocent per kilometer.

3. Lagere onderhoudskosten

Omdat een elektrische auto weinig bewegende onderdelen heeft en je geen olie hoeft te verversen, hoef je niet zo vaak naar de garage. Op jaarbasis ben je gemiddeld maar zo’n 180 euro kwijt aan onderhoudskosten, terwijl je voor een kleine diesel- of benzineauto al snel zo’n 450 euro kwijt bent.

4. Lagere bijtelling auto van de zaak

Heb je een auto van de zaak en rijd je jaarlijks meer dan 500 kilometer? Dan moet je bijtelling gaan betalen. Voor normale benzine- of dieselauto’s gaat het om 22% van de cataloguswaarde. Met een elektrische auto is dat een stuk lager en betaal je maar 8%. Dit verlaagde percentage geldt voor de eerste 45.000 euro van de cataloguswaarde. Over de meerwaarde van dit drempelbedrag betaal je het reguliere tarief van 22%.

 5. Aanschafsubsidies overheid

Tot 2025 betaal je voor elektrische auto’s geen wegenbelasting en aanschafbelasting. En om elektrisch rijden nog meer aan te moedigen, krijg je vanaf 1 juli 4000 euro terug van de aankoopprijs als je een elektrische auto koopt van maximaal 45.000 euro. Voor tweedehands modellen geldt een aanschafsubsidie van 2000 euro. Tot 2025 wordt deze subsidie wel in stapjes afgebouwd omdat elektrische auto’s steeds betaalbaarder gaan worden. Zakelijke auto’s krijgen waarschijnlijk 3430 euro subsidie die terugloopt tot 1830 euro in 2024. Ook zijn er vaak andere subsidies en financiële regelingen op gemeentelijk niveau beschikbaar. Die vind je allemaal op de website van Nederland Elektrisch.

6. Meer financiële regelingen

De overheid stimuleert ondernemers om elektrisch te rijden met lucratieve financiële regelingen en subsidies. Ondernemers kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van de MIA (Milieu-investeringsaftrek), Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) en KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek). Op de website van de RVO vind je meer informatie over deze subsidies.

DELTA Zorgeloos Thuisladen Compleet

Ga je een elektrische auto leasen of kopen en heb je parkeerruimte op eigen terrein? Dan heb je laadpunt nodig. DELTA Energie biedt Zorgeloos Thuisladen Compleet. Daarmee regel je in één keer alles voor jouw laadpunt. Heb je stroom van DELTA Energie? Dan laad je je auto altijd met 100% groene stroom.