Elektrisch rijden in 2020: de laatste ontwikkelingen
Elektrisch rijden wordt steeds populairder, betaalbaarder en praktischer. Inmiddels rijden er meer dan 130.000 elektrische auto’s op de Nederlandse snelweg. Het aantal soorten elektrische auto’s en hun actieradius neemt flink toe, en het Europese laadnetwerk groeit net zo hard mee. Goed nieuws dus voor wie in 2020 groener de weg op wil. We zetten de laatste ontwikkelingen voor je op een rij.
Meer elektrische auto’s op de weg
Valt het je ook zo op dat je de laatste tijd overal Tesla’s ziet rijden? Niet zo gek, want vorig jaar was de Model 3 van de autofabrikant met maar liefst 29.922 stuks de meest verkochte elektrische auto in Nederland. Dat succes is andere grote autofabrikanten niet ontgaan. In 2020 komen er talloze (goedkopere) alternatieven op de markt, zoals de Opel Corsa-e, Peugeot e-208 of de Volkswagen ID.3. Ook in de showrooms van Skoda, Seat en Honda zul je dit jaar elektrische auto’s vinden. Groter budget beschikbaar? Neem dan een kijkje bij de dealers van Porsche (Taycan), Audi (e-tron) of Volvo (XC40 Recharge).
Een groter bereik
Als je begint over elektrisch rijden, heb je het al snel over de actieradius. In de beginjaren van elektrisch rijden was het beperkte bereik van een elektrische auto nog een groot bezwaar om afscheid te nemen van de vertrouwde benzinemotor. Tegenwoordig is dat anders – in een Opel Ampera-E rijd je gemakkelijk zo’n 400 kilometer op een volle accu. Volkswagen belooft zelfs dat je met de nieuwe ID.3 Long Range de 450 kilometer haalt. En op elektrische snelwegen van de toekomst waar je tijdens het rijden oplaadt, wordt het bereik van een elektrische auto in theorie zelfs onbeperkt.
Een snelgroeiend laadnetwerk
Autofabrikanten en energiebedrijven investeren flink in een landelijk dekkend laadnetwerk. En dat merk je: tussen 2010 en 2018 is het aantal laadpalen in Nederland gegroeid van 400 naar ruim 122.000. Volgens het RVO staan er per 31 mei 2019 bijna 40.000 publieke laadpunten in Nederland. Daarmee hebben we de grootste publieke laadnetwerk van Europa.
Slimmer en groener laden
Laden wordt ook steeds groener en efficiënter, bijvoorbeeld door de energie die je zelf opwekt uit zonnepanelen te koppelen aan je laadpalen. Met behulp van smart charging wordt bovendien slim gebruikgemaakt van de wisselende hoeveelheid stroom die je bedrijfspand gedurende de dag nodig heeft. Als je kantoor minder energie verbruikt (bijvoorbeeld tijdens de lunch of een vergadering met het hele team) gaat er meer stroom naar de laadpaal.
Belastingvoordeel door lage bijtelling
Vanaf 2020 is de bijtelling op elektrische auto’s acht procent, in vergelijking met 22 procent op een auto met een benzinemotor. Je kunt dit verlaagde tarief rekenen over de eerste 45.000 euro van de cataloguswaarde, over de rest betaal je 22 procent. Nog een voordeel: je betaalt met een elektrische auto geen wegen- en aanschafbelasting. En ben je ondernemer? Dan kun je gebruikmaken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA), KIA of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) als je investeert in een elektrische bedrijfswagen en/of laadpunt.
DELTA Zorgeloos Thuisladen Compleet
Ga je een elektrische auto leasen of kopen en heb je parkeerruimte op eigen terrein? Dan heb je laadpunt nodig. DELTA Energie biedt Zorgeloos Thuisladen Compleet. Daarmee regel je in één keer alles voor jouw laadpunt. Heb je stroom van DELTA Energie? Dan laad je je auto altijd met 100% groene stroom.