Zes tips waarmee je minder gas verbruikt
Vaak bestaat de energienota voor het grootste deel uit kosten voor verwarming. Als je geld achter de hand hebt kun je natuurlijk investeren in isolatie of een warmtepomp. Daarmee bespaar je tientallen procenten op je gasverbruik. Maar als je dat geld niet hebt, hoe verlaag je dan je gasverbruik? Of wat doe je als je een huurwoning hebt en je van je huisbaas afhankelijk bent? Wij zetten zes tips op een rijtje die een flinke impact kunnen hebben op de hoeveelheid gas die je verbruikt. Sommige tips vragen om aanpassing van gewoontes, andere kosten hooguit enkele tientjes.
1. Omarm je thermostaat!
Je thermostaat is hét tovermiddel voor een lager gasverbruik. We zijn vaak verwend. Of gewoon makkelijk en onverschillig. Dwing jezelf om telkens weer na te denken over de temperatuur in huis. Ben je niet thuis? Dan kan de thermostaat op 15 graden. Dat geldt ook voor ’s nachts. Trek ’s avonds een lekkere trui of huispak aan en zet de thermostaat standaard een graad lager dan je gewend bent. Draai radiatoren dicht in ruimtes waar niemand is. Het scheelt allemaal en je levert nauwelijks in op comfort.
2. Hou deuren en ramen dicht
Een open deur? Welnee! Hou zoveel mogelijk (binnen)deuren in huis dicht. Zo voorkom je dat warmte ontsnapt uit ruimtes die je warm wilt houden en kou ontsnapt uit ruimtes waarvan je juist wilt dat ze lekker fris blijven. Natuurlijk, je moet in huis ook goed ventileren. Maar doe dat één keer per dag goed, bijvoorbeeld na het opstaan. Hou verder ramen dicht, want zolang het buiten kouder is dan binnen stook je voor niets. Laten de kinderen deuren altijd openstaan? Schaf een deurveer aan.
3. Plaats radiatorventilatoren
Een radiatorventilator bestaat uit een rij kleine ventilatortjes die je aan de onder je radiator bevestigt. Ze verbruiken een minimale hoeveelheid stroom, maar je kunt er tot 22% op je gaskosten mee besparen. Ze blazen warme lucht sneller de kamer in waardoor het sneller warm wordt en langer en gelijkmatiger warm blijft. Je cv-ketel hoeft dan minder hard te werken en dus bespaar je gas. Ze kosten per stuk zo’n 60 euro, sets van drie zijn vaak goedkoper.
4. Dicht kieren en gaten
Het zal je verbazen hoeveel warmte weglekt door kieren en gaten. Berucht, zeker in oudere huizen, is de overgang tussen de muren en het dak. Maar ga op een winderige dag ook maar eens met je hand langs kozijnen, ramen en deuren. De oplossing: tochtstrips, kit en purschuim. En vergeet de brievenbus niet… zit daar al een tochtborstel of een tochtklep op?
5. Gebruik radiatorfolie
Als je buitenmuren nog niet goed geïsoleerd zijn verlies je veel warmte daar waar je radiator tegen de buitenmuur zit. Warmte van de radiator komt deels in de koude muur terecht en gaat daar verloren. Radiatorfolie voorkomt dat en weerkaatst de warmte van de radiator weer terug de kamer in. Gewoon bij de bouwmarkt verkrijgbaar.
6. Verlaag de aanvoertemperatuur van het cv-water
Het water dat je cv-ketel rondpompt heeft standaard een temperatuur van 80 graden. Als je huis redelijk tot goed geïsoleerd is, is het meestal geen enkel probleem om die temperatuur te verlagen naar 60 graden. Je cv-ketel verwarmt zo efficiënter en dus bespaar je op je gasverbruik. Hoe je de aanvoertemperatuur van het cv-water aanpast, lees je op zetmop60.nl. Je kunt het ook aan een handige vriend of je cv-monteur vragen.
Wil je je gasverbruik nog verder terugdringen omdat je gewoon veel minder afhankelijk wilt worden van gas? DELTA biedt alles op het gebied van warmtepompen en isolatie.
Duurzame DELTA Deals
Als je energie hebt van DELTA krijg je exclusieve korting als je via DELTA Energie isolatie, zonnepanelen, warmtepomp, airconditioning of zonneboiler huurt of koopt. Dat levert je direct voordeel op!