Optimaliseer je cv-installatie en bespaar op gas!

De beste remedie tegen de hoge energieprijzen van dit moment is eigenlijk best simpel: minder energie verbruiken! En als je dat goed doet, dan blijf je daarvan profiteren. Bijvoorbeeld als je nu maatregelen neemt om je cv-installatie efficiënter te laten werken. Daarvan pluk je áltijd de vruchten, hoe hoog de energieprijzen ook zijn. Want de beste energie is de energie die je niet verbruikt. In dit artikel zetten we vijf tips op een rijtje waarmee je je cv-installatie kunt optimaliseren zodat je minder gas verbruikt.

Verlaag de aanvoertemperatuur van het cv-water

Het water dat je cv-ketel rondpompt heeft standaard een temperatuur van 80 graden. Als je huis gewoon goed geïsoleerd is, is het geen enkel probleem om die temperatuur te verlagen naar 60 graden. Je cv-ketel gaat daardoor efficiënter verwarmen en je bespaart zo op je gasverbruik. Hoe je de aanvoertemperatuur van het cv-water aanpast wordt hier uitgelegd. Je kunt het natuurlijk ook aan je cv-onderhoudsmonteur of een handige vriend(in), kennis of buren vragen.

Laat je cv waterzijdig inregelen

Waterzijdig inregelen is het exact afstellen van radiatoren zodat die precies de hoeveelheid warm water nodig hebben om de ruimte waarin ze hangen goed te verwarmen. Het verhoogt het comfort in je huis, maar je kunt er ook tot wel 10% op je gasverbruik mee besparen.

Dit komt doordat het water in je cv-installatie efficiënter verdeeld wordt over de verschillende radiatoren. Waterzijdig inregelen moet door een ervaren cv-installateur gebeuren en kost voor een gemiddeld huis tussen de 300 en 500 euro.

Koop een slimme thermostaat

Een goede slimme thermostaat heb je voor pakweg tussen de 100 en 200 euro. Met een slimme thermostaat kun je hele programma’s inregelen zodat je je cv-ketel allleen op de momenten dat het moet, laat werken. De meeste kun je tegenwoordig ook met je smartphone bedienen.

Zo kun je je cv-ketel ook op afstand bedienen en dus alsnog uit zetten als je langer weg blijft dan verwacht of als je vergeten bent de temperatuur te verlagen toen je wegging. Met een slimme thermostaat bespaar je op je gasverbruik doordat de vaste programma’s hun werk doen en omdat je altijd je thermostaat kunt bedienen, ook al ben je niet thuis.

Gebruik radiatorventilatoren

Een radiatorventilator bestaat uit een rij kleine ventilatortjes die je aan de onder je radiator bevestigt. Ze verbruiken een minimale hoeveelheid stroom, maar je kunt er tot 22% op je gaskosten mee besparen. Ze blazen warme lucht sneller de kamer in waardoor het sneller warm wordt en langer en gelijkmatiger warm blijft.

Je cv-ketel hoeft dan minder hard te werken en dus bespaar je gas. Ze kosten per stuk zo’n 60 euro, sets van drie zijn vaak goedkoper.

Zet thermostaatknop op je radiatoren

Op iedere radiator kun je een thermostaatknop zetten in plaats van de standaard draaiknop waarmee je een radiator open- of dichtdraait. Met een thermostaatknop zorg je ervoor dat de radiotor dicht gaat als de ingestelde temperatuur in de kamer is bereikt. Vaak hebben deze knoppen vijf standen, waarbij stand drie ongeveer 20 graden is.

Je hebt echter ook digitale thermostaatknoppen waarop je een temperatuur in kunt stellen. Vaak kun je dan ook nog tijden instellen waarop de radiator open of dicht moet gaan. Er zijn ook versies die je via een app op je smartphone kunt bedienen.

Met een thermostaatknop voorkom je dat het in een kamer te warm wordt. Met thermostaatknoppen kun je een klein aantal procenten besparen op je gasverbruik. Vaak wordt het monteren van thermostaatknoppen gecombineerd met waterzijdig inregelen van de cv-installatie.

Duurzame DELTA Deals

Als je energie hebt van DELTA krijg je exclusieve korting als je via DELTA isolatie, zonnepanelen, warmtepomp, cv-ketel of zonneboiler huurt of koopt. Dat levert je direct voordeel op!