Op vakantie? Zet je huis uit!

Ga je op vakantie en blijft er niemand thuis? Zorg dan dat je je huis uitzet. Dat is veiliger en je bespaart er energie mee! We hebben een aantal simpele tips voor je waarmee je gedurende je vakantie thuis in ieder geval weinig energie verbruikt!

Thermostaat

Afhankelijk van in welk seizoen je op vakantie gaat is het belangrijk om je thermostaat bijvoorbeeld op 15 graden in te stellen. Zo voorkom je dat je cv-ketel snel aanslaat als het toevallig even wat kouder is.

Wil je in het winterseizoen niet in een koud huis thuis komen? Overweg dan een slimme thermostaat die je ook met een app op je smartphone kunt bedienen. Dan zet je een paar uur van tevoren je verwarming aan en kom je in een behaaglijk huis thuis.

Stekkers uit het stopcontact

Haal zoveel mogelijk stekkers uit het stopcontact. Want veel apparatuur verbruikt ook stroom als het op stand-by staat. Haal ook alle opladers uit het stopcontact. Ook daarmee bespaar je stroom, maar het is ook veiliger. Want opladers en accu’s zijn tegenwoordig nogal eens oorzaak van branden in woningen.

Inbrekers weren

Natuurlijk wil je als het donker is wel een aantal lampen laten branden. Laat die dan in het stopcontact zitten, zet er een tijdklok op of nog beter, bedien ze met behulp van slimme stekkers en een app op je smartphone. Dan kun je de lampen die branden wisselen, zodat je huis er nog bewoonder uitziet.

Zorg in ieder geval dat in de lampen die je laat branden, ledlampen zitten. En in alle andere lampen ook natuurlijk! Kies voor buitenlampen altijd een variant met bewegingsdetectie. Dan gaat de lamp alleen aan bij beweging.

Zet apparatuur uit

Er zijn van die apparaten die veel stroom slurpen en waarvan je, als je op vakantie gaat, geen plezier beleefd. Maar vaak wordt juist die apparatuur vergeten om uit te zetten. Denk aan jacuzzi’s, vijverpompen en airconditioning bijvoorbeeld. Zet die ook uit als je op vakantie gaat. Je bespaart er flink mee en misschien kunnen ze ook buiten je vakantie om wel vaker uit dan je nu denkt!

Boiler

Heb je een boiler in huis? Zet die dan uit als je langer weg gaat en zet de temperatuur lager als je maar een weekje of korter weg bent. Verlaag de temperatuur niet naar onder de 60 graden, want dan geef je legionella een kans. En verwarm het water eerst goed als je weer thuis bent, zodat je er zeker van bent dat je geen gezondheidsrisico’s loopt.

Volg je verbruik!

Wist je trouwens dat je je energieverbruik tegenwoordig op de voet kunt volgen in MijnDELTA en de DELTA Energie app? Dan kan je ook op vakantie zien hoeveel energie je thuis nog verbruikt. Maar hopelijk is dat niet al teveel meer als je onze tips gebruikt!

Duurzame DELTA Deals

Als je energie hebt van DELTA krijg je exclusieve korting als je via DELTA Energie isolatie, zonnepanelen, warmtepomp, airconditioning of zonneboiler huurt of koopt. Dat levert je direct voordeel op!