Nieuw energielabel voor lampen: nóg zuinigere ledlampen op komst

Onlangs een nieuwe ledlamp, tl-buis of spaarlamp gekocht? Grote kans dat je er eentje te pakken hebt met een gloednieuw energielabel. Op 1 september is namelijk het nieuwe energielabel voor verlichting ingegaan, dat loopt van A tot en met G. En dat geeft niet alleen meer duidelijkheid over het energieverbruik, maar ook meer ruimte voor verbetering.

Veel plusjes, weinig duidelijkheid

Je kent ze vast wel; de bekende plusjes op het energielabel van zuinige elektrische apparaten en lampen. De allereerste labels liepen van A tot D, maar omdat deze producten in rap tempo zuiniger werden, kwamen er gaandeweg steeds meer plusjes naast de A te staan. Tegenwoordig hebben veruit de meeste nieuwe producten een A+++-label. Koelkasten en vriezers moesten zelfs wettelijk minimaal een A+-label dragen. Daardoor is er weinig onderscheid, ruimte voor verbetering en duidelijkheid hoe energiezuinig een apparaat of lamp nou werkelijk is.

Nieuwe labels, nieuwe letters

De wijziging voor verlichting ging op 1 september in. De zuinigste lampen hebben nu energielabel A (donkergroen), de minst zuinige energielabel G (rood). Naast deze letter zie je op het label ook hoeveel energie een lamp verbruikt per duizend branduren. Handig als je bijvoorbeeld twee lampen met elkaar wilt vergelijken. Door de QR-code te scannen met je mobiel, kom je terecht op de website van de fabrikant. Handig als je direct meer informatie wilt hebben over de lamp. Hieronder zie je hoe zo’n nieuw energielabel er uitziet.

Meer ruimte voor verbetering

Met de komst van het nieuwe label is er voor fabrikanten meer ruimte om nóg zuinigere lampen te maken met het nieuwe A-label. De zuinigste A+++ ledlampen die je misschien nu in huis gebruikt, zijn onder de nieuwe regelgeving namelijk vergelijkbaar met een C- of D- label. De ontwikkeling gaat snel: zo bracht Philips op 1 september hun meest energiezuinige ledlamp op de markt, die 60% minder energie verbruikt in vergelijking met de vorige generatie lampen en tot wel 50 (!) jaar meegaat. Dit is dus de eerste ledlamp die voldoet aan de strengere regelgeving en het nieuwe A-label verdient. En dat is niet alleen voordeliger, maar ook goed voor het milieu.

Oude labels nog tot 2023

Energielabels voor koelkasten, vriezers, witgoed en televisies werden al op 1 maart van dit jaar vernieuwd. In verband met productie, kan het zijn dat je tot december 2021 op deze apparaten nog het oude label tegenkomt. Voor lampen duurt dat ietsje langer: aangezien veel (online) winkels een flinke voorraad in het magazijn hebben liggen, mogen lampen met het oude label nog tot 1 maart 2023 verkocht worden.