Koken op gas, keramisch of toch kiezen voor inductie?

Sta je in de keuken en denk je: moet ik eigenlijk nog wel op gas koken? Je bent niet de enige. Steeds meer mensen stappen over naar elektrisch koken. Maar wat is nou écht de beste keuze? In dit artikel zetten we de verschillen voor je op een rij. Zo weet jij straks precies wat bij je past en wat goed is voor je portemonnee.

Gas: vertrouwd, maar niet efficiënt

In Nederland was gas jarenlang de standaard. Logisch: het is betaalbaar, vertrouwd en je hebt direct controle over de vlam. Maar inmiddels weten we ook dat koken op gas niet bepaald efficiënt is. Ongeveer 40 procent van de warmte gaat verloren, omdat die langs de pan verdwijnt. Daarnaast komen er bij verbranding roetdeeltjes en gassen vrij, die adem je in en dat is niet gezond.

Inductie: slim en efficiënt

Bij inductie werkt het anders. Er wordt direct warmte opgewekt in de pan via een magnetisch veld. Zo wordt 80 tot 90 procent van de energie benut. Haal je de pan van de plaat, dan stopt het proces direct. Sommige kookplaten passen zich zelfs aan het formaat van je pan aan. Dat scheelt energie én maakt koken nóg eenvoudiger.

Ook op het gebied van veiligheid scoort inductie beter. Er is geen open vlam en de kookplaat zelf wordt niet heet, alleen onder de pan. Dat is veiliger, zeker met kinderen in huis. En doordat voedselresten niet inbranden, is schoonmaken een fluitje van een cent. Even met een doekje erover en klaar.

En keramisch koken dan?

Keramisch koken is een alternatief, vooral als je gevoelig bent voor elektromagnetische velden of een pacemaker hebt. Maar er kleven nadelen aan. De plaat wordt gloeiend heet en reageert minder snel dan inductie.

Daardoor heb je minder controle over de temperatuur. Ook verbruik je meer stroom. Milieu Centraal heeft uitgerekend dat je gemiddeld zo’n 225 kWh per jaar verbruikt bij keramisch koken, tegenover 175 kWh bij inductie.

Daarnaast brandt eten sneller aan als er iets overkookt, en heb je pannen nodig met een perfect vlakke bodem voor goed contact.

Toelichting: Heb je een pacemaker? Vraag dan aan de cardioloog of je op inductie mag koken.

Wat kost koken op inductie?

Gas lijkt op het eerste gezicht goedkoper. Een gaskookplaat kost meestal een paar honderd euro, en de jaarlijkse verbruikskosten liggen tussen de 24 en 45 euro. Bij inductie ligt het jaarverbruik iets hoger: tussen de 35 en 70 euro.

Daar staat tegenover dat je met inductie geen gas meer nodig hebt. Heb je zonnepanelen? Dan wordt het extra interessant. Je kookt dan (deels) op je eigen zonnestroom. Zo verlaag je je stroomverbruik uit het net en bespaar je direct op je energienota.

Wat heb je nodig voor inductie?

Als je overstapt op inductie, moet je soms wat aanpassen in huis:

  • Een nieuwe kookplaat (tussen de 300 en 1.600 euro)
  • Een extra groep in de meterkast met een perilex-aansluiting
  • Mogelijk ook nieuwe pannen

Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. De bodem moet magnetiseerbaar zijn. Twijfel je? Kijk dan onderop je pan. Zie je het woord induction of een spoelsymbool? Dan zit je goed. Geen symbool? Dan is de kans groot dat je nieuwe pannen nodig hebt.

Samengevat: inductie is een slimme investering

Inductie is een investering, maar je krijgt er veel voor terug: comfort, veiligheid en controle. En doordat je efficiënter kookt, gaat je energieverbruik omlaag, zeker als je eigen stroom opwekt.

Voor thuiskoks is het goed om te weten dat je met inductie zelfs nóg preciezer kunt koken. Van overkookbeveiliging tot temperatuurinstelling per pan: zo wordt het wel héél lastig om dat recept te laten mislukken.