Je huis verduurzamen in 2023: nu met nóg meer subsidies!

De ontwikkeling van de energieprijzen in 2022 heeft wel aangetoond dat lage energieprijzen lang niet zo vanzelfsprekend zijn als we misschien dachten. Energie besparen is dus actueler dan ooit. Ook bleek in 2022 dat het minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen helemaal geen slecht idee is.

En oh ja… we waren ook nog met een energietransitie bezig. Want je huis verduurzamen betekent dat je minder CO2 uitstoot en het zorgt voor een lagere energienota. Twee vliegen in één klap dus. In 2023 is verduurzaming van je woning zelfs aantrekkelijker dan ooit.

Subsidie al bij één maatregel voor isolatie

Het is nu nog gunstiger om te beginnen met isoleren. Je kunt vanaf nu namelijk ook subsidie aanvragen als je maar één isolatiemaatregel treft. Voorheen moest je altijd minimaal twee isolatievorm toepassen om voor subsidie in aanmerking te komen. Wil je bijvoorbeeld beginnen met spouwmuur- of vloerisolatie, dan krijg je ongeveer 15 procent van de isolatiekosten aan subsidie. Die subsidie geldt voor maatregelen die je na 1 april 2022 uitvoert.

Als je binnen twee jaar twee of meer isolatiemaatregelen neemt, wordt daarbij de subsidie op de isolatiekosten verdubbeld tot ongeveer 30 procent. De percentages zijn schattingen, in het overzicht van subsidiebedragen isolatiemaatregelen vind je de exacte bedragen per maatregel. Een extra voordeel: de verdubbeling van subsidie geldt ook als je de isolatiemaatregel combineert met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

Subsidie op zonneboilers, warmtepompen of aansluiting op het warmtenet

Net als vorig jaar kun je subsidie aanvragen op andere maatregelen voor verduurzaming van je huis. Een zonneboiler verwarmt water met behulp van zonlicht. Daardoor kun je bijna de helft op je energieverbruik voor warm water besparen. Met een warmtepomp bespaar je 25 tot 55 procent op je CO2-uitstoot voor verwarming en warm water.

Een warmtenet verwarmt huizen in een wijk zonder dat een cv-ketel op gas nodig is. Wil je een zonneboiler of een (hybride) warmtepomp aanschaffen of je aansluiten bij het warmtenet in jouw wijk? Dan kun je daar ook subsidie voor aanvragen.

Subsidie voor overgaan op elektrisch koken

Koken zonder gas wordt steeds populairder. In 2023 wordt het ook aantrekkelijker om te kiezen voor elektrisch koken. Heb je een eigen huis, dan kun je hier subsidie voor aanvragen. Het gaat om een vast bedrag van 400 euro. Er zijn wel enkele voorwaarden. Zo moet je huis aangesloten zijn op een warmtenet en moet de elektrische kookvoorziening nieuw zijn.

Waar vraag je subsidie aan?

De subsidie vraag je aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Op de site van de RVO vind je ook een stappenplan waarin precies staat wat je nodig hebt om de aanvraag te kunnen indienen. Je kunt de subsidie aanvragen 24 maanden na installatie of uitvoering van de eerste maatregel.

Geen btw meer op zonnepanelen

Op zonnepanelen kun je geen subsidie aanvragen zoals bij de bovenstaande maatregelen. De reden is dat zonnepanelen niet helpen bij het terugdringen van je gasverbruik. Wel is het sinds 2023 nog aantrekkelijker geworden om zonnepanelen aan te schaffen. Tot 2023 kon je de btw op zonnepanelen meestal terugvragen, vanaf 2023 is er geen btw meer op zonnepanelen. Wel zo makkelijk, want het bespaart je een hoop gedoe.

Heb je je zonnepanelen eerder aangeschaft (de factuur is van vóór 2023), dan kun je de btw terugvragen. Op de site van Milieu Centraal vind je een stappenplan.

Meer mogelijkheden in jouw gemeente

Tot slot is het slim om te kijken of je gemeente nog extra subsidies of leningen verstrekt. Wil je weten wat jouw gemeente aan (extra) mogelijkheden biedt? Ga naar de Energiesubsidiewijzer.

Duurzame DELTA Deals

Als je energie hebt van DELTA krijg je exclusieve korting als je via DELTA isolatie, zonnepanelen, warmtepomp, cv-ketel of zonneboiler huurt of koopt. Dat levert je direct voordeel op!