Je energieverbruik terugdringen? Pak die subsidie!

Één van de belangrijkste prioriteiten van de overheid is op dit moment het terugdringen van de CO2-uitstoot. Want teveel CO2 zorgt voor klimaatverandering en opwarming van de aarde. De energietransitie moet ervoor zorgen dat de uitstoot van CO2 voor energieproductie in 2050 tot nul is teruggebracht. Daarom worden kolencentrales gesloten en windmolenparken op zee gebouwd.

Energiezuiniger

Bovendien stimuleert de overheid met subsidies het energiezuiniger maken van gebouwen. Want alle energie die je niet nodig hebt, hoef je ook niet te produceren. En dus is het terugdringen van het energieverbruik een belangrijk onderdeel van de energietransitie.

Daar kan je thuis en op de zaak al een heleboel aan doen. Om de Nederlanders te stimuleren om energie te besparen heeft de overheid de Regeling Reductie Energieverbruik (RRE) in het leven geroepen. Een grote pot met geld waarmee burgers kunnen werken aan energieverbruik. De verdeling van het geld loopt via de gemeentes die deelnemen aan de RRE. Zij kunnen hun inwoners allerlei voordelen of subsidies bieden voor het terugdringen van het energieverbruik.

Zeeland als voorbeeld

Maar hoe werkt dat nu precies? We nemen Zeeland even als voorbeeld. Daar werken alle gemeentes samen en kan iedere huiseigenaar een subsidie van 90 euro aanvragen in de vorm van een voucher die op verschillende manieren te verzilveren is. De RRE geldt tot en met 31 december 2021. Als je werk wilt maken van energiebesparing moet je je voucher dus in 2021 aanvragen.

Verbruiksmanager

Vraag je je af waar je precies moet beginnen met energie besparen? Wat de grootste besparing oplevert qua energieverbruik én in euro’s op je energierekening? Dan kan je in Zeeland bijvoorbeeld je voucher besteden aan onafhankelijk energieadvies of een verbruiksmanager (vaak een app met aanverwante apparatuur die inzicht geeft in je energieverbruik). Voor eigenaren van een monumentenpand zijn er specifieke mogelijkheden.

Weet je al waar je specifiek op in wilt zetten als het om energieverbruik gaat? Ook dan zijn er mogelijkheden waar je je voucher voor kunt gebruiken. Zo kun je de voucher bijvoorbeeld inzetten voor het optimaliseren van de cv-installatie in je huis.

In Zeeland kun je als woningeigenaar in iedere Zeeuwse gemeente terecht op www.duurzaambouwloket.nl/zeeland-rre voor het aanvragen van een voucher van 90 euro en het maken van je keuze voor het verzilveren ervan.

Informeer bij je gemeente

Woon je niet in Zeeland? Kijk dan op de website van je gemeente of informeer bij je gemeente naar de mogelijkheden die in jouw gemeente gelden in het kader van de RRE.