Isolatie: drie vragen en drie antwoorden

“Je stookt voor Jan met de korte achternaam als je huis niet goed geïsoleerd is”. Energie-adviseur Sjaak Vogel van DELTA windt er geen doekjes om. “Het begint bij isoleren. Als je huis niet goed geïsoleerd is, heeft het ook weinig zin om bijvoorbeeld een warmtepomp aan te schaffen. Isolatie is de basis voor verduurzaming van je huis.” Zo. Het kan maar duidelijk zijn. We hebben nog drie vragen voor Sjaak.

Vraag 1: Wat is eigenlijk het doel als je gaat isoleren?

Sjaak: “Het gaat om het sluiten van de zogenaamde thermische schil van je huis: alles in huis dat direct grenst aan de buitenwereld: het dak, de vloer, de ramen en de muren. Die schil moet je zo gesloten mogelijk maken. Zolang deze niet gesloten is, ontsnapt er warmte uit je huis en moet je extra stoken om die warmte weer aan te vullen. Omgekeerd: zodra je die schil steeds verder sluit ontsnapt er minder warmte, hoef je minder te stoken en daalt je energienota.”

Vraag 2: Wat pak je als eerste aan als je gaat isoleren?

“Dat hangt af van wat er al geïsoleerd is. Inventariseer dat eerst. Je kunt ook klein beginnen. Met het dichten van kieren. Bijvoorbeeld op de grens van dak en muur. Of tochtstrips aanbrengen. Grotere stappen kosten meer geld. Doorgaans geldt: start met dakisolatie, want warmte stijgt op. Dus door je dak verlies je veel warmte. Maar ik kan me ook voorstellen dat, als je die koude vloer zat bent, je eerst kiest voor vloerisolatie. Maar bij het maken van die keuzes kan de adviseur van ISOenergy je natuurlijk helpen.”

Vraag 3: Is er bij de overheid nog wat te halen?

“Jazeker! En sinds 1 januari 2023 nog meer ook. Tot voor kort was het zo dat je alleen subsidie kreeg als je minimaal twee soorten isolatie liet aanbrengen. Maar dat is verleden tijd. Ook als je bijvoorbeeld alleen spouwmuurisolatie aan laat brengen, kan je nu al een beroep doen op 15 procent overheidssubsidie. Dus het loont nu echt om je te verdiepen in de isolatiemogelijkheden voor jouw huis. En DELTA doet ook een duit in het zakje met de Duurzame DELTA Deals. Want als je dak-, vloer- of spouwmuurisolatie regelt via DELTA, krijg je per isolatiesoort 100 euro exclusieve klantkorting als je al energie van DELTA hebt. Mooi meegenomen toch?”

DELTA Isolatie

Je huis verduurzamen begint bij isolatie. Daarom biedt DELTA Energie samen met ISOenergy verschillende vormen van isolatie aan: spouwmuur-, dak- en vloerisolatie. Natuurlijk zijn daarop de Duurzame DELTA Deals van toepassing. Als klant van DELTA Energie krijg je 100 euro korting op elke vorm van isoleren.