Je huis isoleren: comfortabel, duurzaam en voordelig leven

Het isoleren van je woning zorgt niet alleen voor meer comfort, je kunt ook flink op je energierekening besparen. De investering voor spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie is vaak relatief beperkt en het rendement op je investering kan tot wel 30 procent oplopen.

Energie besparen, dat willen we allemaal. Niet alleen omdat het beter is voor de aarde, maar ook omdat je zelf uiteindelijk goedkoper uit bent. Het verbeteren van de thermische schil van je woning, ofwel je huis isoleren, biedt daarnaast nog een groot voordeel. Sjaak Vogel, energieadviseur bij DELTA vertelt. “Het eerste wat mensen vertellen als ze iets aan isolatie hebben gedaan, is dat het veel behaaglijker is geworden in huis. Het is sneller warm en mensen hebben geen last meer van tocht en vocht.”

Bij huizen van voor 1970 is bij de bouw meestal helemaal geen rekening gehouden met het optimaliseren van die thermische schil (de ‘jas’ rond het huis). Daar valt een hoop te winnen, maar ook bij nieuwere woningen is er vaak flink te besparen. Voordat je aan de slag gaat, is het altijd goed om advies in te winnen over de mogelijkheden, de kosten en de besparingen.

Dakisolatie

Vooral bij daken valt er flink wat te besparen, vertelt Sjaak. “Door het dak gaat heel veel energie verloren; bij een gemiddelde twee-onder-één-kapwoning zo’n 30 procent.” Bij dakisolatie wordt het dakbeschot geïsoleerd met een afgewerkt isolatiesysteem. Dit wordt rechtstreeks tegen de binnenzijde van het dakbeschot aangebracht.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een manier om het verlies aan warmte via je muren te verminderen. Bij spouwmuurisolatie worden gaatjes geboord in de voegen van het metselwerk. De stenen blijven daarbij intact. Daarna wordt in de lege ruimte tussen de binnen- en buitenstenen de spouwmuurisolatie ingeblazen.

Vloerisolatie

Zo’n 10 procent van de energie gaat in een gemiddeld huis via de vloer verloren. Vloerisolatie levert dan ook een aardige besparing op, maar bovenal zorgt het voor veel comfort. Dankzij vloerisolatie heb je minder kans op koude voeten. Ook kan het tocht of vocht via je vloer verminderen. Doordat het warmer aanvoelt, heb je al snel de neiging om de thermostaat een graadje lager te zetten.

Wil je weten wat de beste mogelijkheden zijn om jouw woning te isoleren en wat dit kost? DELTA geeft je een persoonlijk op-maat-advies.

DELTA Op-maatadvies

Met een DELTA Op-maatadvies krijg je een uitgebreid adviesrapport waarmee je écht stappen kunt zetten bij het energiezuiniger maken van je huis. De kosten kun je deels terugverdienen door subsidie aan te vragen. Klinkt interessant he?