Hoe verduurzaming de waarde van je huis laat stijgen

Investeren in verduurzaming van je huis doe je niet voor niets. De voordelen: lagere energielasten en meer comfort. Daarnaast levert een verduurzaamd huis bij verkoop meer op. Gemiddeld gaat het om 7,2 procent waardestijging. Hoe ouder je huis en hoe groter de sprong die je maakt met het energielabel, hoe groter de waardestijging.

Hoe zit het ook alweer met dat energielabel? Het is tegenwoordig verplicht als je je huis wil verkopen. Energielabels geven aan hoe energiezuinig je woning is. Ze gaan van A++++ (groen, zeer energiezuinig) tot G (rood, de woning is zeer onzuinig). Je maakt een labelsprong van bijvoorbeeld D naar A door flink uit te pakken. Denk aan isolatie van spouwmuur, dak en vloer, het plaatsen van HR++-glas, een warmtepomp, zonnepanelen en/of een zonneboiler.

Goede isolatie en installatie echt belangrijk

Hoe dat in de praktijk gaat laten Koen en Maike zien in de vlogserie die ze voor ons maken. Koen Hamelink is ook makelaar, bij Reham Makelaars en Taxateurs in Zaamslag en Hulst. Hij stelt: “Mensen die zich oriënteren op een nieuwe woning zijn echt kritisch. Goede isolatie en goede installaties vinden ze steeds vaker erg belangrijk. Als je hierin investeert, levert dat niet alleen lagere lasten op, maar ook een hogere waardering van je woning. Oftewel, investeren in duurzaamheid is investeren in waardevermeerdering van je huis.”

Brainbay, onderzoekstak van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM), heeft uitgezocht hoe het zit met die waardevermeerdering. In grote lijnen komt het neer op: hoe ouder je huis, hoe meer waarde je toevoegt door te isoleren en te investeren in eigen stroom- en warmteopwek. Dan kan het gaan om te installeren zonnepanelen of een (hybride) warmtepomp. Een sprong van energielabel D naar A+ levert het meeste op: 10,4 procent waardevermeerdering.

Extra waardestijging in Zeeland

Daarbij maakt het uit in welke provincie je huis staat. In Zeeland is het stijgingspercentage door de bank genomen hoger dan in de Randstad en Brabant. Dit is onder meer te verklaren doordat Zeeland relatief meer vrijstaande en 2-onder-1-kapwoningen heeft én doordat de woningvoorraad in Zeeland voor 48% uit huizen van voor 1970 bestaat.

Bij dat type woning is de meerwaarde van verduurzaming gemiddeld hoger. Koen: “Als je zo’n woning op een goede manier verduurzaamt, wordt de woning meer waard en onderscheid je je van het niet verduurzaamde aanbod in de markt. Je verkoopt zo makkelijker, sneller en voor een hogere prijs. Zo simpel is het momenteel.”

Duurzame DELTA Deals

Als je energie hebt van DELTA krijg je exclusieve korting als je via DELTA Energie isolatie, zonnepanelen, warmtepomp, airconditioning of zonneboiler huurt of koopt. Dat levert je direct voordeel op!