Het DELTA Op-maatadvies: ‘Binnen 2 weken had ik een uitgebreid advies in handen’

Energie besparen is belangrijk. Maar waar begin je? Frank van den Berg uit Veere wilde al langer zijn huis klimaatneutraler maken en vroeg het DELTA Op-maatadvies aan. In een overzichtelijk rapport, opgesteld door gediplomeerd energie-adviseur Sjaak Vogel van DELTA, zag hij direct waar hij in zijn woning (meer) energie kan besparen. En dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor zijn portemonnee.

Van den Berg woont in een pittoresk huisje in de oude binnenstad van het Zeeuwse Veere. Klimop tegen de muur, op de achtergrond de toren van de Grote Kerk. De woning diende vroeger als schuur, maar werd in 1980 omgebouwd tot woonhuis.

“Dat is aanzienlijk minder oud dan de meeste huisjes hier in het historische centrum,” vertelt Van den Berg. “Maar ik wist dat er nog flink wat werk aan de winkel was op het gebied van energiebesparing. Dat vind ik belangrijk: het is niet zomaar een item op de politieke agenda, maar iets waar tegenwoordig iedereen over moet nadenken.”

Uitgebreid rapport

Van den Berg vertelt enthousiast over het advies dat hij van DELTA kreeg. Vooral hoe snel alles geregeld was. “Het hele onderzoek duurde maar een paar uurtjes, en ik kreeg er binnen twee weken een zeer uitgebreid rapport voor terug. Dat is fijn, want daardoor hoefde ik niet lang te wachten om aan de slag te gaan.”

Energiebesparing met warmtepompen

De verrassendste uitkomst voor Van den Berg was dat er veel meer energie bespaard kon worden met het installeren van warmtepompen dan het aanbrengen van betere isolatie. “Ik had verwacht dat de meeste winst te halen viel in het vernieuwen van de spouwmuurisolatie en installatie van HR++-glas. Uit het rapport blijkt juist dat een (hybride) warmtepomp in mijn huis maar liefst 45 procent energie bespaart. Dat zijn zaken waar je niet meteen aan denkt, en scheelt een hoop onderzoek.”

Toekomstplannen

“Ook bleek dat mijn vloerverwarming niet was voorzien van een pompschakelaar, en dus eigenlijk altijd aanstond. Ook als de kachel niet brandde. Dat wist ik niet: door het rapport heb ik nu een klokthermostaat gekocht en geïnstalleerd. Dat bespaart aanzienlijk wat energie – de kosten verdien ik binnen een jaar terug.”

Als het aan Van den Berg ligt, is de klokthermostaat nog maar het begin. “Een hybride warmtepomp zou ik volgens het rapport in vijf jaar kunnen terugverdienen. Ik ga me nu goed verdiepen in de verschillende modellen, en kijken of ik misschien samen met de buren iets kan aanschaffen. Dan zijn we samen klaar voor de toekomst.”

Ook benieuwd naar het DELTA Op-maatadvies? Lees hier meer over wat het advies inhoudt en wat de kosten zijn.