Duurzamer leven in 2021: je hoeft niet alles zelf te betalen!

Heb je al groene stroom maar wil je meer doen? Wil je je huis duurzamer maken en ben je van plan om zonnepanelen of een warmtepomp aan te schaffen? Of wil je eerst je energieverbruik flink terugdringen door je huis goed te isoleren? Weet dan dat je niet alles zelf hoeft te betalen. De overheid heeft een flink aantal regelingen waar je geld kunt besparen. We zetten alle actuele subsidies en regelingen voor 2021 voor je op een rij.

De Nederlandse overheid en de Europese Unie hebben doelstellingen voor duurzaamheid opgesteld. Om iedereen te stimuleren daaraan bij te dragen, zijn er verschillende subsidies en aftrekposten voor energiebesparende maatregelen. Zo bespaar je niet alleen op je energierekening, maar pak je nog eens extra voordeel mee.

Je woning isoleren

Er zijn verschillende manieren om je woning te isoleren en zo geld te besparen. Met HR-glas en goede gevel-, vloer- en dakisolatie blijft je huis in de zomer koel en ontsnapt er in de winter veel minder kostbare warmte. Als je eigenaar én bewoner bent van een woning en je laat minstens twee energiebesparende isolatiemaatregelen uitvoeren (spouw, dak, gevel, vloer of glas), kun je de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) aanvragen. Je moet eerst de werkzaamheden hebben uitgevoerd en betaald voordat je de subsidie kunt aanvragen.

Ben je van plan flink wat energiebesparende maatregelen te nemen? Dan kun je subsidie aanvragen voor een zeer energiezuinig pakket. De maatregelen stellen hoge eisen aan de isolatiewaarden. Wanneer je aan de voorwaarden voldoet, ontvang je een bonusbedrag van 4.000 euro boven op de subsidie voor de losse maatregelen. De maximale subsidie voor het zeer energiezuinig pakket 15.000 euro inclusief het bonusbedrag. Hoeveel subsidie kun je ontvangen? Dat kun je inschatten met de SEEH-rekentool.

Laag btw-tarief op arbeid bij isolatie

Nog meer goed nieuws voor als je je woning wilt isoleren. De arbeidskosten daarvoor vallen namelijk onder het lage btw-tarief van 9%. Het gaat om het aanbrengen van isolatiemateriaal aan vloeren, muren en daken en om het aanbrengen van isolatieglas bij woningen ouder dan twee jaar. De materiaalkosten vallen wel onder het hoge tarief van 21%.

Geen btw bij aanschaf zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder. Goed nieuws, want met de zon kun je honderden euro’s per jaar besparen op je energierekening. Bovendien word je minder afhankelijk van aardgas. De overheid helpt graag een handje mee: je hoeft bij de aanschaf van zonnepanelen geen btw te betalen. Dat levert een besparing van maar liefst 21 procent op. Hoe kun je btw terugvragen? Lees er hier meer over.

Subsidie voor de volgende stap

Er zijn allerlei manieren om je woning te verduurzamen. Wil je je huis wel duurzamer maken, maar weet je niet precies waar je moet beginnen? De Regeling Reductie Energieverbruik (RRE) is een tijdelijke subsidieregeling die je helpt bij de volgende stap naar een duurzamere woning. Het systeem werkt met vouchers voor korting op verschillende producten en diensten. In Zeeland bijvoorbeeld doen alle gemeenten mee aan één en dezelfde regeling. Meer informatie daarover vind je op duurzaambouwloket.nl.

Woon je elders in Nederland? In vrijwel alle regio’s en gemeenten is subsidie in het kader van de RRE te verkrijgen. Informeer bij je eigen gemeente hoe deze regeling in jouw gemeente werkt.

Meer mogelijkheden in je gemeente?

Wil je weten wat er in jouw gemeente aan (extra) mogelijkheden is op het gebied van subsidies en leningen? Selecteer je gemeente in de Energiesubsidiewijzer om te zien hoe je nog meer kunt besparen. Inspiratie nodig? Bekijk dan een complete lijst van verbeteropties die je woning een stuk duurzamer maken. Succes ermee!

DELTA Op-maatadvies

Met een DELTA Op-maatadvies krijg je een uitgebreid adviesrapport waarmee je écht stappen kunt zetten bij het energiezuiniger maken van je huis. De kosten kun je deels terugverdienen door subsidie aan te vragen. Klinkt interessant he?