Dit doet de overheid om je energierekening te verlagen

Sinds oktober 2021 zijn de energieprijzen fors gestegen. De overheid heeft een aantal maatregelen genomen om deze stijging (deels) te compenseren. We zetten die maatregelen even voor je op een rijtje.

Korting op de energiebelasting

Iedereen krijgt een korting op de energiebelastingen. Die bedraagt, op basis van het jaarverbruik van een gemiddeld huishouden (2.050 kWh stroom (enkeltarief) en 1.250 m3 gas (gasprofiel 1)) , 400 euro. Dit bedrag bestaat uit twee delen:

  • 230 euro door een stijging van de ‘Vermindering Energiebelasting’ van 460 naar 690 euro. Dit bedrag krijgt iedereen.
  • Een daling van de energiebelasting op stroom. Die is afhankelijk van je stroomverbruik. Voor een huishouden met een gemiddeld verbruik levert dit zo’n 170 euro op.

Tijdelijke verlaging btw op energie

Naast de korting op de energiebelasting verlaagt de overheid ook tijdelijk het btw-tarief op energie. Die verlaging geldt vanaf 1 juli 2022 tot, vooralsnog, 31 december 2022. In die maanden wordt in plaats van 21% btw slechts 9% btw over je energiekosten berekend. Voor een gemiddeld huishouden betekent dit een voordeel van zo’n 20 euro per maand, over de gehele periode 120 euro dus.

Verrekening op je jaarnota

De korting op de energiebelasting en de tijdelijke verlaging van de btw gelden voor iedereen. We verrekenen deze voordelen automatisch op je jaarnota. Je maandelijkse termijnbedrag dat je aan DELTA betaalt verlagen we dus niet. Heb je een contract met vaste prijzen dat je afsloot vóór september 2021 en dat nog tot in 2023 of 2024 loopt? Dan is de kans groot dat je bij gelijkblijvend energieverbruik flink wat geld terugkrijgt.

Heb je sinds oktober 2021 een nieuw contract afgesloten of heb je variabele prijzen die op 1 januari 2022 aangepast zijn en opnieuw aangepast worden/zijn op 1 juli 2022? Dan compenseren de korting op de energiebelasting en de lagere btw waarschijnlijk niet volledig de gestegen energieprijzen. Wil je daarom je maandelijkse termijnbedrag verhogen om bij je jaarnota niet voor vervelende verrassingen te staan? Pas dan je maandelijkse termijnbedrag aan in MijnDELTA.

Eenmalige compensatie voor mensen met een uitkering

Mensen met een Bijstands-, IOAW- of IOAZ-uitkering komen, naast de korting op de energiebelasting en het lagere btw-tarief, ook nog in aanmerking voor een extra compensatie van 800 euro. Als je hiervoor in aanmerking komt wordt deze compensatie door je gemeente uitbetaald. Sommige gemeenten betalen dit automatisch uit aan iedereen die één van de genoemde uitkeringen heeft, in andere gemeenten moet je je ervoor aanmelden. Denk je dat je hiervoor in aanmerking komt en heb je nog niets ontvangen? Neem dan contact op met je gemeente. DELTA kan je hierbij niet helpen.

Energie besparen? Ja, natuurlijk!

De beste energie blijft natuurlijk de energie die je helemaal niet verbruikt. Minder energie verbruiken is dé weg naar een lagere energienota. Veel bereik je al door je gedrag aan te passen of afscheid te nemen van bepaalde gewoontes. Kijk op onze website voor een heleboel tips die je helemaal niets of slechts een paar tientjes kosten. Kleine moeite, groot plezier, want je kunt meer besparen dan je denkt!

Duurzame DELTA Deals

Heb je een koophuis? Dan kun je vaak flink besparen op je energieverbruik door je huis te verduurzamen. Met isolatiezonnepanelen of een warmtepomp bijvoorbeeld. Wist je dat je daarop exclusieve kortingen krijgt omdat je al energie van DELTA hebt? Dat zijn onze Duurzame DELTA Deals! Ga naar deltaenergie.nl/duurzamedeals en ontdek waarop je allemaal korting krijgt omdat je vaste klant van DELTA bent!

Duurzame DELTA Deals

Als je energie hebt van DELTA krijg je exclusieve korting als je via DELTA isolatie, zonnepanelen, warmtepomp, cv-ketel of zonneboiler huurt of koopt. Dat levert je direct voordeel op!