Dit doet de overheid om je energierekening te verlagen

De overheid doet in 2022 al het nodige om de gestegen energieprijzen te verzachten. Maar de steeds verder stijgende prijzen vragen om meer compensatie. Op Prinsjesdag 2022 heeft de overheid bekend gemaakt welke maatregelen genomen worden om in 2023 de hoge energienota te compenseren. Veel details zijn nog niet bekend, maar op hoofdlijnen kunnen we je vertellen wat de overheid in 2023 gaat doen om de energienota te verlagen.

Maatregelen in 2023

  • Vanaf 1 januari 2023 komt er een prijsplafond voor stroom en gas. Tot 1.200 kuub gas en 2.400 kWh stroom betaal je dan maximaal het ‘plafondbedrag’. Voor alle stroom en gas die je méér afneemt betaal je wel de prijzen van je actuele energiecontract.
  • Heb je een energiecontract waarvan de prijzen sowieso al lager zijn dan de plafondprijzen dan verandert er voor jou niets. De plafondprijzen bieden pas voordeel als je actuele energieprijzen hoger zijn dan de plafondprijzen.
  • Ook in 2023 kunnen mensen met een Bijstands-, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering komen in aanmerking voor een extra compensatie van 1.300 euro die je via je gemeente kunt aanvragen.
  • Er wordt op dit moment nog door de overheid gewerkt aan compensatiemaatregelen voor energie-intensieve branches in het bedrijfsleven. Daarover zijn nu nog geen bijzonderheden bekend.

Twee huidige maatregelen waarvan de tijdsduur nog niet bekend was (de tijdelijk lagere btw op energie van 9% en de hogere Vermindering Energiebelasting), blijven gelden tot en met 31 december 2022.

De exacte plafondprijzen zijn, net als veel andere details, nog niet definitief. We raden je dus ook aan om op dit moment je voorschotbedrag niet alvast te verlagen. Bovendien liggen de actuele variabele prijzen van dit moment ruim onder de mogelijke plafondprijzen waardoor je bij DELTA Energie gunstig zit.

Op dit moment weten we niet meer dan we hierboven vertellen. We kunnen je nog niet vertellen wat dit alles voor jouw persoonlijke situatie betekent omdat de overheid veel details nog moet uitwerken. Het heeft dus ook niet veel zin om bij onze klantenservice te informeren naar de gevolgen voor jou persoonlijk. Bel ons wel als je door de hoge energieprijzen in financiële problemen komt, dan kunnen we samen kijken wat we daaraan kunnen doen.

Maatregelen in 2022

Hieronder zetten we de maatregelen op een rijtje die in 2022 nog gelden. De korting op de energiebelasting en het lagere btw-tarief op energie van 9% gelden tot 31 december 2022 en komen daarna te vervallen. Ze worden vervangen door de plafondprijzen voor stroom en gas die gaan gelden vanaf 1 januari 2023.

Korting op de energiebelasting in 2022

In 2022 krijgt iedereen een korting op de energiebelastingen. Die bedraagt, op basis van het jaarverbruik van een gemiddeld huishouden (2.050 kWh stroom (enkeltarief) en 1.250 m3 gas (gasprofiel 1)), 400 euro. Dit bedrag bestaat uit twee delen:

  • 230 euro door een stijging van de ‘Vermindering Energiebelasting’ van 460 naar 690 euro. Dit bedrag krijgt iedereen.
  • Een daling van de energiebelasting op stroom. Die is afhankelijk van je stroomverbruik. Voor een huishouden met een gemiddeld verbruik levert dit zo’n 170 euro op.

Deze kortingen op de energiebelasting geleden voor zowel huishoudens als ondernemers. Omdat ondernemers vaak veel meer energie verbruiken en de energiebelastingskorting op stroom verbruiksafhankelijk is, zijn de kortingsbedragen voor ondernemers vaak hoger. Dat komt omdat zij meestal meer stroom verbruiken dan een gemiddeld huishouden. De korting op de energiebelasting geldt tot en met 31 december 2022.

Tijdelijke verlaging btw op energie in 2022

Naast de korting op de energiebelasting verlaagt de overheid ook tijdelijk het btw-tarief op energie. Die verlaging geldt vanaf 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022. In die maanden wordt in plaats van 21% btw slechts 9% btw over je energiekosten berekend. Voor een gemiddeld huishouden betekent dit een voordeel van zo’n 20 euro per maand, over de gehele periode 120 euro dus.

Eenmalige compensatie voor mensen met een uitkering

Mensen met een Bijstands-, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering komen, naast de korting op de energiebelasting en het lagere btw-tarief, ook nog in aanmerking voor een extra compensatie van 1.300 euro. Als je hiervoor in aanmerking komt wordt deze compensatie door je gemeente veelal automatisch uitbetaald. In 2023 wordt deze compensatie opnieuw betaald.

Heb je geen Bijstandsuitkering, IOAW- IOAZ- of Bbz-uitkering, maar wel een inkomen van maximaal 120% van het sociaal minimum? Ook dan heb je recht op de eenmalige compensatie van 1.300 euro. Neem daarvoor contact op met je gemeente. Je gemeente kan jevertellen of je de energietoeslag automatisch ontvangt of dat je de toeslag bij de gemeente moet aanvragen. DELTA speelt bij het aanvragen of uitbetalen van de eenmalige compensatie van 1.300 euro geen rol.

Verrekening op je jaarnota

De korting op de energiebelasting en de tijdelijke verlaging van de btw gelden voor iedereen. We verrekenen deze voordelen automatisch op je jaarnota. Je maandelijkse termijnbedrag dat je aan DELTA betaalt verlagen we dus niet. Heb je een contract met vaste prijzen dat je afsloot vóór september 2021 en dat nog tot in 2023 of 2024 loopt? Dan is de kans groot dat je bij gelijkblijvend energieverbruik flink wat geld terugkrijgt.

Heb je sinds oktober 2021 een nieuw contract afgesloten of heb je variabele prijzen die op 1 januari, 1 juli en 1 oktober verhoogd zijn? Dan compenseren de korting op de energiebelasting en de lagere btw lang niet volledig de gestegen energieprijzen.

Wil je daarom je maandelijkse termijnbedrag verhogen om bij je jaarnota niet voor vervelende verrassingen te staan? Pas dan je maandelijkse termijnbedrag aan in MijnDELTA. Wij geven je advies over het bedrag waarmee je je termijnbedrag aan kunt passen.

Energie besparen? Ja, natuurlijk!

De beste energie blijft natuurlijk de energie die je helemaal niet verbruikt. Minder energie verbruiken is dé weg naar een lagere energienota. Veel bereik je al door je gedrag aan te passen of afscheid te nemen van bepaalde gewoontes. Kijk op onze website voor een heleboel tips die je helemaal niets of slechts een paar tientjes kosten. Kleine moeite, groot plezier, want je kunt meer besparen dan je denkt! Dat geldt ook voor ondernemers. Hoewel energiebesparing bij bedrijven vaak maatwerk is, hebben we ook voor ondernemers een aantal bespaartips op een rijtje gezet.

Duurzame DELTA Deals

Heb je een koophuis? Dan kun je vaak flink besparen op je energieverbruik door je huis te verduurzamen. Met isolatiezonnepanelen of een warmtepomp bijvoorbeeld. Wist je dat je daarop exclusieve kortingen krijgt omdat je al energie van DELTA hebt? Dat zijn onze Duurzame DELTA Deals! Ga naar deltaenergie.nl/duurzamedeals en ontdek waarop je allemaal korting krijgt omdat je vaste klant van DELTA bent! En natuurlijk hebben we ook Duurzame DELTA Deals voor ondernemers!

Duurzame DELTA Deals

Als je energie hebt van DELTA krijg je exclusieve korting als je via DELTA isolatie, zonnepanelen, warmtepomp, cv-ketel of zonneboiler huurt of koopt. Dat levert je direct voordeel op!