Acht feiten over wasdrogers. Of: hoe je energiezuiniger je was kunt drogen

Wasdrogers heb je in allerlei soorten en maten. En of je nou een oud beestje op zolder hebt waarvan je de slang nog buiten moet hangen, of een superdeluxe was-droogcombinatie die al het werk uit handen neemt, zijn er genoeg tips om je was nog beter, zuiniger en optimaler te drogen. Acht feiten op een rij.

1. Een warmtepompdroger is de zuinigste keuze

De zuinigste droger is de zogenaamde warmtepompdroger. Die verbruikt 60% minder energie dan ouderwetse luchtafvoerdrogers en condensdrogers waarvan je zelf het waterreservoir leegt of die zijn aangesloten op waterafvoer. Ze zijn wel duurder in aanschaf, maar in veel gevallen verdien je die extra euro’s terug met een lagere energierekening.

2. Was-droogcombinatie wordt steeds populairder

Een was-droogcombinatie geeft veel gebruiksgemak, en bespaart ruimte in huis. Het wassen met zo’n combi-apparaat is net zo duur als een normale wasmachine, en met nieuwe technologieën zoals een geïntegreerde warmtepomp verbetert ook de droogfunctie. Toch verbruikt een was-droogcombinatie nog altijd meer water en stroom dan een losse droger.

3. Je hoeft je droger niet helemaal vol te gooien

Tegenwoordig hebben de meeste drogers een sensor die de vochtigheid van je was in de gaten houden en automatisch stoppen als de was droog is. Als de trommel minder vol zit, zal de machine dus ook eerder stoppen.

4. Wasgoed dat buiten droogt, ruikt frisser

Is het buiten mooi weer? Hang als het kan je wasgoed dan buiten. Dat scheelt niet alleen kosten, maar maakt je was ook schoner, omdat uv-straling bacteriën doodt. Bovendien haalt de wind kreuken uit je was, zodat je de strijkbout niet uit de kast hoeft te halen.

Haal de was wel naar binnen zodra deze droog is.  Door het uv-licht kan witte kleding van wol en zijde namelijk geel verkleuren, en bonte was kan erdoor verbleken. Droog je gekleurde kleding dus voor de zekerheid altijd binnenstebuiten.

5. Warmtepompdrogers verslijten je kleding het minst

Een droger met een warmtepomp voorkomt het kreuken, krimpen en slijten van je kleding beter dan andere drogers. De lucht waarmee gedroogd wordt ligt namelijk tot twintig graden lager.

6. Centrifugeren voor het drogen scheelt energie

Centrifugeer je wasgoed op een zo hoog mogelijk toerental voordat het in de droger verdwijnt. Je droger hoeft dan minder hard te werken, en dat scheelt energie.

7. Goed onderhoud vergroot de levensduur

Heb je een warmtepompdroger? Check dan of je de condensor zelf schoon moet houden, of dat je wasdroger dit zelf doet. Ook moet je na elke droogbeurt het pluizenfilter schoonmaken. Zo werkt de droger niet alleen beter, maar voorkom je ook brandgevaar en dure reparaties.

8. Sorteer je wasgoed voor een beter resultaat

Een onderbroek droogt natuurlijk sneller dan een dikke trui of spijkerbroek. Door materialen van hetzelfde type stof en structuur te combineren, komt alles even droog uit de trommel als de droger klaar is.