25% minder gas verbruikt in 2022

Ten opzichte van 2021 werd door de consumentenklanten van DELTA Energie in 2022 maar liefst 25% minder gas verbruikt. De aan consumenten geleverde hoeveelheid stroom daalde met ruim 18%. De impact van de enorm gestegen energieprijzen lijkt dus groot. Of toch niet? Energie-analist Rick Mulder van DELTA Energie licht de cijfers toe.

Zachte winter

Een kwart minder gasverbruik lijkt in eerste instantie erg veel. Maar Rick nuanceert al snel. “De traditioneel belangrijkste factor in het gasverbruik is het weer. En dat zien we ook nu weer terug. De zachte wintermaanden en het zachte voorjaar in de 1e helft van 2022 zorgden ervoor dat bijna de helft van de 25% daling in het gasverbruik veroorzaakt wordt door het weer. Het is heel simpel: een zachte winter zorgt voor een lager gasverbruik, een koudere winter voor meer gasverbruik.”

Besparing en verduurzaming

Dan houden we dus nog 12,5% over. “Klopt”, zegt Rick, “en die 12,5% minder gasverbruik wordt dus veroorzaakt door andere factoren. Het is heel aannemelijk dat bewuste energiebesparing vanwege de hoge energieprijzen én verduurzaming van woningen daar een groot aandeel in hebben. Hoe die verhouding precies ligt, dat weten we niet. Maar waar tot anderhalf jaar geleden vooral het weer invloed had op het gasverbruik is nu wel duidelijk dat er ook substantieel minder gas is verbruikt door energiebesparing en verduurzaming.”

Stroomverbruik minder makkelijk te volgen

Als we dan naar het stroomverbruik kijken plaatst Rick direct een kanttekening. “Steeds meer mensen hebben zonnepanelen en daardoor is steeds meer stroom die in woningen wordt verbruikt, afkomstig van die zonnepanelen. En de stroom die je opwekt en direct zelf verbruikt, passeert de energiemeter niet en blijft dus ook voor ons onzichtbaar. Op zich een prima ontwikkeling, maar daardoor wordt het wel steeds moeilijker om in z’n algemeenheid iets over het verbruik van stroom te zeggen.”

18% minder stroom geleverd

Maar niet getreurd, er is een alternatief. Rick: “Wij kijken nu naar de hoeveelheid aan consumenten geleverde stroom. Die nam in 2022 met 18% af. Nu neemt de hoeveelheid geleverde stroom al jaren af, juist ook door de toename van het aantal zonnepanelen. Maar dan nog is 18% wel een hele forse afname. Het is aannemelijk dat energiebesparing ook daarin een flink aandeel heeft. Want we hadden in 2022 ook nog eens een hele goede zomer waarin normaal gesproken vaak een stroompiek is te zien door het gebruik van extra koeling door bijvoorbeeld airconditioning.”

Wakker geschud

De daling in het energieverbruik in 2022 is dus significant, maar bestaat het gevaar dat we in 2023 weer op de oude weg doorgaan? “Ik hoop van niet. De energiecrisis waarin we nu nog steeds zitten laat zien dat het niet vanzelfsprekend is dat energie goedkoop is. Mensen zijn zich bewuster geworden van waar energie vandaan komt en hoeveel energie kost als er schaarste ontstaat”, aldus Rick Mulder. “Minder verbruiken – het liefst door verduurzaming, want dat is structureel – én méér zelf opwekken zijn dé oplossingen om de dalende lijn in het energieverbruik voor te zetten.”

Volg je energieverbruik in MijnDELTA

Wil je zien hoeveel energie je zelf bespaart? Iedere maand ontvang je van DELTA het handige Verbruiksoverzicht waarin we je energieverbruik in de voorgaande maand op een rijtje zetten. Wil je inzicht op dag- of zelfs uurbasis? Ga dan naar MijnDELTA en geef ons toestemming geregeld om je slimme meter uit te lezen. Zo kan je je energieverbruik op de voet volgen. Want energiebesparing begint met inzicht!

Duurzame DELTA Deals

Als je energie hebt van DELTA krijg je exclusieve korting als je via DELTA Energie isolatie, zonnepanelen, warmtepomp, airconditioning of zonneboiler huurt of koopt. Dat levert je direct voordeel op!