Het dilemma tussen comfort en kosten: zó pakken twee horecaondernemers het aan
Kosten versus comfort. Voor veel ondernemers in de horeca en recreatiesector een lastige spagaat. Je wilt je gasten een gevoel van luxe en comfort bieden, maar de energiekosten binnen de perken houden. Twee ondernemers vertellen wat zij doen om grip te houden op hun energienota.
Hotelgasten en vakantiegangers willen genieten: mooie omgeving, goede service en comfort. Tijdens een vakantie of weekendje weg willen we geen lauw waterstraaltje in de douche of bibberen op de kamer. Vaak verwachten toeristen op hun vakantieadres juist meer luxe dan thuis, bijvoorbeeld een regendouche of airco.
Hoe kun je als ondernemer goed voor je gasten zorgen en toch grip houden op de kosten? We vroegen het twee ondernemers: Yamina Abdoun, mede-eigenaar van het Goese Slot Oostende en de eigenaren van vakantiewoning de Blauwe Stal in Sluis, Karen en Paul Hermans.
Zuinige apparaten
In Goes staat Slot Oostende. Het complex met brouwerij, restaurant en klein hotel opende in 2017 zijn deuren. In eerste instantie beperkte de energiebesparing zich tot de gebruikelijke zaken, zoals zuinige apparaten en zo veel mogelijk op stroom, vertelt Yamina Abdoun. ‘In 2019 gingen we een stap verder. Toen hoorde je veel over gasloze gebouwen. We besloten ons nieuwe hotelgebouw De Herberg volledig gasloos te maken.’
Nooit één probleem
‘Iedereen verklaarde ons voor gek, want het gebouw, de oude pastorie, is een rijksmonument. We mochten niets aan het gebouw veranderen, dus er was veel creativiteit nodig.’ Uiteindelijk is het gelukt met grondige isolatie van binnenuit, lucht-lucht-warmtepompen en leidingen die werden weggewerkt in bestaande kasten. Yamina is tevreden met het eindresultaat. ‘We hebben nog nooit één probleem gehad. En dat terwijl we toch al wat hete zomers hebben gehad.’
Isolatie en vloerverwarming
Van Zuid-Beveland naar Zeeuws-Vlaanderen, waar Karen en Paul Hermans naast hun vakantiewoning De Blauwe Stal wonen. In 2016 bouwde het echtpaar de paardenstal uit 2007 om tot recreatiewoning voor vijf personen.
Karen vertelt: ‘We hebben het direct goed geïsoleerd met glaswol en vloerverwarming laten aanleggen die per ruimte kan worden ingesteld.’ Op het dak van de loods die op het erf staat, liggen zonnepanelen. En voor de echt koude dagen is er een pelletkachel.'
Informatief gesprek
Om zuinig om te gaan met energie krijgen nieuwe gasten bij aankomst een korte uitleg. Karen vertelt dan hoe de temperatuur is ingesteld: 20 graden in de badkamer, 15 graden in de slaapkamers en 18 graden in de woonkamer.
De gasten kunnen zelf de temperatuur in de slaapkamer en badkamer bepalen. ‘Wij adviseren bij kou de pelletkachel aan te zetten, zodat het in korte tijd comfortabel is. Boven is geen vloerverwarming, maar de elektrische kacheltjes zijn nog nooit gebruikt, omdat de warmte van beneden via het trapgat naar boven gaat. Omdat we te horen kregen dat de woning in de zomer erg warm wordt, hebben we bij de tuindeuren aan de zuidkant een pergola geplaatst. Die houdt de zon weg waardoor het minder warm wordt in de woning.’
Energiegebruik in eigen hand
Voor Paul is energiebesparing heel belangrijk. ‘We moeten zuinig omgaan met energie. Dat levert ook nog eens een kostenbesparing op.’ Zijn advies is om het energiegebruik in eigen hand te houden. Daarom heeft De Blauwe Stal geen airconditioning. Karen vult aan: ‘We zijn bang dat mensen dan de hele dag de airco aan laten, terwijl het raam openstaat. Dan moet je politieagent spelen en dat willen we niet. Wij willen onze gasten juist veel ruimte, rust en privacy geven.’
Aan de knoppen
Yamina vindt het ondenkbaar dat gasten niet aan de knoppen mogen komen. ‘Mensen hebben verschillende behoeften, dus zij moeten dit wel zelf kunnen regelen.’ Toch doet het hotel het meeste zelf, want hoewel Yamina blij is met de warmtepompen, is ze minder tevreden over de bedieningstechniek.
‘Die is voor de meeste mensen abracadabra. Daarom anticiperen wij elke dag op het weer. We stellen van tevoren zelf de temperatuur in. Anders moeten onze gasten zelf aanmodderen, met het risico dat ze de boel verkeerd instellen.’
Je moet het zélf willen
Yamina Abdoun en de familie Hermans kijken verschillend terug op hun energiebesparingskeuzes. Karen en Paul zijn tevreden met hun keuzes en willen nog wel een stapje verder gaan.
Paul: ‘We overwegen voor de vakantiewoning nu een hybride warmtepomp. Alleen wachten we nog een jaartje. Waarschijnlijk is het dan goedkoper en hopelijk is er dan ook meer duidelijkheid vanuit de overheid qua subsidies.’
Slot Oostende was er vroeg bij en had destijds meer van de overheid verwacht. Yamina: ‘Onze panden zijn maximaal geïsoleerd en dat scheelt natuurlijk in de kosten, maar achteraf had het ook minder gekund.’ Haar advies is dan ook om te verduurzamen, omdat je dat zélf graag wilt en niet vanwege het beleid, want dat kan zo weer veranderen.
DELTA Op-maatadvies
Wil je weten welke energiebesparende maatregelen jij het beste kunt nemen in je bedrijfspand? En op welke subsidies je dan een beroep kunt doen? Vraag een DELTA Op-maatadvies aan! Onze energie-adviseur komt bij je langs en maakt een uitgebreid adviesrapport waarmee je écht stappen kunt zetten.