We spreken Arno: jouw energieadviseur voor het juiste energielabel

Sinds 2023 moet elk kantoorpand met 100 of meer vierkante meter vloeroppervlak energielabel C hebben. Ondernemers zijn daarom druk bezig met het verduurzamen van hun pand. Energieadviseur Arno Veerhoek komt daarom regelmatig bij ondernemers langs om ze te helpen met het juiste energielabel.

Arno werkt nu ruim twee jaar bij DELTA Energie binnen het team van energieadviseurs, samen met zijn collega’s Angelique en Sjaak. De kennis over verduurzamen combineert hij met zijn bouwkundige achtergrond, waardoor hij klanten gericht kan adviseren.

Sinds de nieuwe regelgeving voor kantoorpanden zien we de aanvragen voor energielabels binnenstromen. Dat is leuk want zo krijg ik de kans om veel van onze klanten te ontmoeten.’ vertelt Arno.

‘Een energielabel is maatwerk’

Om het energielabel voor het bedrijfspand vast te stellen gaat Arno bij de klanten langs om te onderzoeken hoe energiezuinig hun pand is.

Goed om te weten: de verplichting geldt niet voor alle kantoorruimtes. De exacte voorwaarden vind je op de website van de Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland (RVO).

Oud bruin café

Arno komt niet alleen bij kantoren voor het vaststellen van een energielabel. Ook cafés en restaurants moeten bij verkoop of verhuur een energielabel hebben. Zo kreeg Arno onlangs een verzoek om een energielabel op te stellen voor een oud bruin café.

“Er was al ruim 30 jaar niets aan het pand gedaan. Het pand was een echte energieslurper. Er zat nergens isolatie, de ramen waren enkel glas en de kozijnen moesten hoognodig vervangen worden” legt Arno uit.

‘Bij binnenkomst riep de café-eigenaar meteen al dat het waarschijnlijk een energielabel G zou zijn, en hij had gelijk. Ik kon er niets meer van maken.’

Een stapje in de goede richting

Volgens Arno zitten er veel voordelen aan een kantoorpand met een energielabel C of hoger.

‘Allereerst zorgt een energiezuinig gebouw voor lagere energiekosten. Door de energiebesparende maatregelen zoals betere isolatie, efficiëntere verwarming of koeling en ledverlichting kunnen eigenaren flink besparen op hun energienota. Ik vind het belangrijk om mijn klanten hierover goed te adviseren.’

Door deze aanpak kunnen bedrijfseigenaren volgens Arno de juiste stappen zetten als het gaat om verduurzamen. ‘Samen werken we aan een energiezuinige wereld. Dankzij onze adviezen kunnen we onze klanten daarbij helpen.’

Een tip om mee te beginnen

‘Als je gebouw niet goed geïsoleerd is, verlies je onnodig warmte en stook je voor de buitenlucht.’ Arno adviseert dan ook om eerst aan de slag te gaan met isolatie. Wanneer je kiest voor isolatie, is het goed om te weten dat de overheid je hierbij financieel kan ondersteunen.

Met de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing) kun je tot wel 30 procent van de kosten terugkrijgen. En het fijne is dat je de ISDE ook kan benutten voor andere energiebesparende maatregelen, zoals de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler.

DELTA Op-maatadvies en energielabel C

Ieder pand dat als kantoor wordt gebruikt moet per 1 januari 2023 energielabel C hebben. Wilt u weten hoe u ervoor staat en welke stappen u moet nemen om dat te bereiken? Wij maken een startklaar plan voor u met het DELTA Op-maatadvies.