Extra voordelig isoleren met het Zeeuws IsolatieProgramma

Wil je je huis verduurzamen en je energienota verlagen? Met een aantrekkelijke subsidie stimuleert Het Zeeuws IsolatieProgramma (ZIP) Zeeuwse huiseigenaren om hun woning te isoleren. Het ZIP is een initiatief van twaalf Zeeuwse gemeenten en de provinciale vertaling van het Nationaal IsolatieProgramma. Afhankelijk van de gemeente waarin je woont loopt de ZIP-subsidie op tot 2.050 euro.

Voor wie is deze subsidie?

Woon je in één van de twaalf deelnemende Zeeuwse gemeenten? Dan kom je in aanmerking voor subsidie als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je huis heeft een definitief energielabel D, E, F of G of tenminste twee delen (zoals dak, muur, glas of vloer) van je huis zijn slecht geïsoleerd
  • de woning is jouw eigendom
  • de isolatiemaatregel is nog niet uitgevoerd
  • de WOZ-waarde van je woning is lager 461.400 euro. Dat is in 2024 de grens van de Nationale Hypotheek Garantie. Deze grens kan in een volgend jaar veranderen
  • je krijgt één keer subsidie voor één isolatiemaatregel. Heb je na 1 november 2023 al subsidie gekregen vanuit het Zeeuws IsolatieProgramma? Dan kun je niet nog een keer subsidie krijgen voor dezelfde maatregel
  • de subsidie is bedoeld voor isolatie binnen de bestaande woning. Een bijgebouw, uitbreiding (aanbouw, bijbouw), of een nieuwe dakkapel komen niet in aanmerking voor deze subsidie

Tip: Ben je niet zeker of jouw huis voldoet? Doe dan de Isolatie-zelfscan van Milieu Centraal.

Zelf isoleren, of toch door een professional?

Veel mensen kiezen ervoor om de isolatie door een bedrijf te laten doen. Dat kost misschien iets meer, maar op deze manier ben je verzekerd van een goede installatie en je hoeft zelf niets te doen. Voor complexere klussen zoals spouwmuurisolatie of isolatieglas moet je altijd een expert inschakelen om in aanmerking te komen voor de subsidie.

Zelf doen

Als je zelf aan de slag gaat is het belangrijk om de juiste stappen te volgen. Een volledig stappenplan vind je terug op de website van het Zeeuws IsolatieProgramma. Koop het juiste isolatiemateriaal bij een aangesloten bouwmarkt, bewaar het bonnetje en maak foto’s van je werk vóór, tijdens én na de isolatie.

Door een professional laten doen

Voor bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, vloerisolatie of glasisolatie is het verstandig om een professioneel bedrijf in te schakelen. Het Zeeuws IsolatieProgramma vergoedt verschillende isolatiemaatregelen. Op deze pagina lees je hoe je de subsidie aanvraagt en welke bedrijven meedoen aan dit initiatief.

Tip: Wil je meer weten over spouwmuurisolatie? Onze isolatiepartner ISOenergy vertelt in dit artikel precies hoe ze te werk gaan.

Eerst advies?

Het is ook mogelijk om via het Zeeuws IsolatieProgramma eerst isolatieadvies te krijgen voordat je gaat isoleren. Een adviseur komt dan bij je thuis langs om de mogelijkheden te bekijken. Ook de adviseurs uit het adviesteam van DELTA Energie werken aan het Zeeuws IsolatieProgramma mee, dus wie weet, komt één van hen wel bij je thuis langs. Je kunt je wens voor het bezoek van een adviseur aangeven als je de het verzoek tot deelname aan de ZIP-subsidie invult.

Nog meer subsidie!

Behalve de subsidie vanuit het Zeeuws IsolatieProgramma is er nog meer subsidie te krijgen als je je huis isoleert. Je kunt ook gebruikmaken van de landelijke InvesteringsSubsidie Duurzame Energie en energiebesparing (ISDE). Zo kan het subsidiebedrag nóg verder oplopen. Of het bedrag dat je zelf moet betalen nóg verder naar beneden. Het is maar hoe je het bekijkt.

Voor de ISDE-subsidie geldt dat je de werkzaamheden uit moet besteden. Doe je het isolatiewerk zelf, dan kan je geen beroep doen op ISDE-subsidie. Als je via DELTA Energie besluit om isolatie te laten verzorgen door onze isolatiepartner ISOenergy dan kunnen de experts van ISOenergy je alles vertellen over de subsidies en het totale voordeel dat die subsidies je opleveren.

Handig om te weten: Is je huis ouder dan twee jaar en laat je het dak isoleren? Dan hoef je maar 9% btw te betalen op de arbeidskosten, in plaats van de gebruikelijke 21%.

Woon je niet in Zeeland?

Het Zeeuws IsolatieProgramma is de Zeeuwse doorvertaling van het Nationaal IsolatieProgramma. Hoe andere gemeenten de invulling hiervan regelen verschilt sterk. Woon je buiten Zeeland? Informeer dan bij je gemeente hoe je van de subsidie in het Nationaal IsolatieProgramma gebruikt maakt.

DELTA Isolatie

Je huis verduurzamen begint bij isolatie. Daarom biedt DELTA Energie samen met ISOenergy verschillende vormen van isolatie aan: spouwmuur-, dak- en vloerisolatie. Natuurlijk zijn daarop de Duurzame DELTA Deals van toepassing. Als klant van DELTA Energie krijg je 100 euro korting op elke vorm van isoleren.