Alles wat je moet weten over het energielabel voor je huis

Net als auto’s en vaatwassers hebben ook huizen een energielabel. Als je je huis verkoopt, is het zelfs verplicht om het energielabel te vermelden. We vertellen je wat het label inhoudt, wat de voordelen zijn van een gunstig energielabel en hoe je achter het energielabel van jouw huis komt.

Wat is het energielabel?

Het energielabel is een label dat volgens Europese richtlijnen moet worden meegeleverd bij de verkoop van allerlei producten. Van auto’s tot wasmachines en van lampen tot huizen. Het label geeft de koper duidelijkheid over de hoeveelheid energie die een product bespaart.
Moet mijn huis een energielabel hebben?

Moet mijn huis een energielabel hebben?

Als je je huis wilt verkopen of een woning wilt bouwen of verhuren, moet je het energielabel kunnen laten zien. Vanaf 1 januari 2022 moet je in alle advertenties waarin je je huis te koop aanbiedt het label vermelden. Niet alleen op Funda, maar bijvoorbeeld ook op Facebook. Bij de overdracht moet je het label aan de koper kunnen overhandigen. Doe je dat niet, dan kun je een boete krijgen. Als je een woning gaat huren, heb je het recht op een energielabel. Bijna alle huizen van woningcorporaties hebben al een energielabel.

Wat is het voordeel van energielabels?

Met het energielabel op huizen kun je als koper of huurder in één oogopslag zien hoe zuinig een woning is. Een zuinige woning betekent dat je energierekening lager is. En het zorgt ervoor dat je comfortabeler woont en het milieu helpt. Een gunstig energielabel verhoogt bovendien de waarde van je huis en kan zorgen dat je het sneller kunt verkopen.

Hoe wordt het energielabel vastgesteld?

Bij het vaststellen van het label wordt geschat hoeveel kWh (fossiele) energie de woning jaarlijks per vierkante meter gebruikt voor verwarming, eventueel verkoeling en warm water. Het energieverbruik van huishoudelijke apparaten telt niet mee. Het energielabel voor woningen geeft aan hoe zuinig een woning is vergeleken met andere soortgelijke huizen. Het gaat van A++++ (de zuinigste klasse, groene kleur) tot en met G (zeer onzuinig, rode kleur).

Hoe kan ik het energielabel van mijn huis verbeteren?

Daar zijn verschillende manieren voor. Woon je in een ouder huis, dan is de kans groot dat je nog geen gevel- en vloerisolatie hebt. Daar kun je de eerste winst behalen. Enkel glas vervangen door triple of HR++-glas, levert ook het nodige op. Ook kun je zonnepanelen op je dak leggen en je verwarming energiezuiniger regelen, bijvoorbeeld met een (hybride) warmtepomp.