Huis verbouwen? Dan zijn zonnepanelen of een warmtepomp misschien verplicht!
Heb je plannen om je huis of bedrijfspand te verbouwen of renoveren? Dan heb je een vergunning nodig van de gemeente. En misschien ben je dan gelijk verplicht om te verduurzamen bij je verbouwing of renovatie. Deze nieuwe regeling geldt per 1 februari 2022 om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan en klimaatdoelen te halen. Maar wees gerust: het is niet altijd verplicht om te verduurzamen bij een verbouwing.
Verduurzaming niet altijd verplicht
De gedachte van de overheid is simpel. Ga je je woning of bedrijfspand flink verbouwen of renoveren, dan is de drempel minder hoog om meteen te gaan verduurzamen. Bijvoorbeeld als het gaat om het plaatsen van een nieuw verwarmingssysteem, of het vernieuwen van je dak of gevel. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je bij iedere klus in huis verplicht wordt om zonnepanelen of een warmtepomp aan te schaffen.
Verbouwing van meer dan een kwart van de oppervlakte
Wanneer dan wel? Ten eerste moet het gaan om een renovatie waarin ten minste een kwart van de oppervlakte van de zogenaamde integrale gebouwschil wordt vernieuwd, veranderd of vergroot. Het gaat dus bijvoorbeeld wel om een dak of gevel die je volledig vernieuwd, maar niet op aanpassingen die geen betrekking hebben op deze integrale gebouwschil. Denk dan aan het isoleren van een spouwmuur, buitenmuren of dakpannen.
Verwarming- of koelinstallatie
Ten tweede moet de verwarmings- en / of koelinstallatie al onderdeel zijn van de ingrijpende renovatie. Dan gaat het bijvoorbeeld om het installeren van nieuwe radiatoren, vloerverwarming of een warmteterugwinning-systeem. Logisch: zo word je bij een grote renovatie niet onnodig verplicht om je verwarmingsinstallatie te vernieuwen als die nog even mee kan of als je deze onlangs al hebt vernieuwd.
Terugverdientijd verduurzaming
Ook houdt de overheid rekening met de terugverdientijd van je duurzame investeringen. Deze mag niet boven de tien jaar liggen. Zo zorg je ervoor dat het alleen gaat om duurzame installaties die je relatief snel kunt terugverdienen door een lagere energierekening. Zonnepanelen verdien je in de meeste gevallen bijvoorbeeld al binnen zeven jaar terug.
Zonnepanelen, warmtepomp of zonneboiler
Valt jouw renovatieplan onder de nieuwe maatregel? Dan is het een goed idee om alvast te kijken op wat voor manier jij je huis of bedrijfspand kunt verduurzamen. Dan gaat het niet alleen om het aanbrengen van zonnepanelen, maar ook om een (hybride) warmtepomp of zonneboiler. Daarmee gebruik je de kracht van de zon om energie op te wekken en water te verwarmen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de waarde van je huis en je energierekening.
Verduurzamen? Goed advies is goud waard
Vind je het lastig om te bepalen hoe jij het beste je huis of bedrijfspand kunt verduurzamen als je gaat verbouwen? Dan zijn er ook specialisten die je kunnen helpen. Onze eigen energieadviseurs stellen met het DELTA Op-maatadvies een compleet adviesrapport voor je op waarmee je écht stappen kunt zetten.
DELTA Op-maatadvies
Met een DELTA Op-maatadvies krijg je een uitgebreid adviesrapport waarmee je écht stappen kunt zetten bij het energiezuiniger maken van je huis. De kosten kun je deels terugverdienen door subsidie aan te vragen. Klinkt interessant he?